Posiłki profilaktyczne a składki ZUS

Pytanie:

Prowadzę firmę budowlaną, w której obowiązuje regulamin pracy zawierający m.in. wykaz grup pracowników uprawnionych do posiłków profilaktycznych. Jeden z jego zapisów brzmi: „Pracodawca zapewnia posiłki:

1. pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej (tj. 8 godzin) efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym obejmującym okres od 1 listopada do 31marca,

2. pracownikom wykonującym prace związane z nadzorem na otwartej przestrzeni w okresie zimowym tj. od 1 listopada do 31 marca,

3. pracownikom zajmującym stanowiska robotnicze na terenie budowy w okresie od 1 kwietnia do 30 października – w przypadku konieczności realizacji zakresu robót w wydłużonym wymiarze czasu pracy (tj. powyżej 10 godzin na zmianę roboczą), a co za tym idzie wzrostu wydatku energetycznego powyżej 2000 kcal.

Za napoje oraz posiłki profilaktyczne pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny”.

Czy od wartości ww. posiłków należy naliczać składki ZUS?

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Wynagrodzenia w twojej firmie
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji Wynagrodzenia w twojej firmie

ZOBACZ OFERTĘ