Częste pobyty na zwolnieniu lekarskim przy dwóch umowach o pracę – jak ustalić wynagrodzenie chorobowe

Jakub Pioterek

Autor: Jakub Pioterek

Dodano: 18 sierpnia 2021
Pytanie:

Mamy pracownika zatrudnionego na podstawie dwóch umów o pracę. Jedna to umowa na czas nieokreślony na pełny etat (od 2003 r.), a druga to umowa na czas określony na 1/8 etatu zawarta na okres 24.03.2021 r. do 31.12.2021 r. Od sierpnia 2018 r. pracownik ten praktycznie w każdym miesiącu przebywa na zwolnieniu chorobowym, są to zwolnienia na 2,3 dni każdego miesiąca, dlatego podstawa do wynagrodzenia chorobowego brana jest za okres 08.2017 r. – 07.2018 r. Od stycznia 2021 r. także miesiąc w miesiąc jest kilka dni na zwolnieniu. Był również na zwolnieniu lekarskim 29.03-31.03.2021. Czy dobrze zrobiliśmy wyliczając jej wynagrodzenie chorobowe z dwóch umów o pracę – z tytułu pierwszej umowy biorąc do podstawy okres 08.2017-07.2018 r., a z tytułu drugiej umowy, przyjmując pełną kwotę wynagrodzenia (500 zł) z umowy o pracę, tj. za marzec 2021 r., gdyż nie przepracowała całego miesiąca?

Pozostało jeszcze 64% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Poznaj pełne możliwości portalu!

Testuj Portal poradyplace.pl
przez 14 dni!

Przegląd najważniejszych zmian w dziedzinie wynagrodzeń w aspekcie prawa pracy, ubezpieczeń społecznych i podatków.

Na Portalu poradyplace.pl znajdziesz:

• odpowiedzi na pytania nadesłane do redakcji
  • bieżące zmiany w prawie i wyjaśnienia powstałych w związku z nimi problemami
  • projekty ważnych aktów prawnych z zakresu wynagrodzeń
  • wskazówki dotyczące naliczania ZUS, wynagrodzeń i podatków w płacach
  • aktualne wskaźniki i stawki
  • najnowsze orzecznictwo i wyjaśnienia urzędów
  • porady video, e-booki, kalkulatory
Uzyskaj dostęp »

Jeśli posiadasz konto

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Jakub Pioterek

Autor: Jakub Pioterek

Absolwent Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Specjalista w zakresie zagadnień związanych z ubezpieczeniami społecznymi.Od kilku lat związany z administracją publiczną.

Skorzystaj z porad ekspertów

Sprawdź ekspertów serwisu »

Zobacz
Pokaż listę wydań »

Numer 355 I połowa kwietnia 2024 r.

Dostępny w wersji elektronicznej

Składka wypadkowa po zmianach od 1 kwietnia 2024 r.